Duikstekken

Koh Tao heeft zo'n 25 duikstekken rond het eiland. Je kan eigenlijk overal het water in springen en er valt wel iets te zien. De meeste zijn het gehele jaar door vrij makkelijk te beduiken en niet al te diep. Onze favoriete duikplaatsen vind je hieronder in een top 10.

Sail Rock

IMG_2322Sail Rock is zonder twijfel de beste duikstek in de Golf Van Thailand.
Wanneer de condities goed zijn kunnen we een dagtrip organiseren naar deze fenomenale duikstek en ga je gegarandeerd een ongelooflijk avontuur tegemoet. Deze duikstek ligt tussen Koh Tao en Koh Panghan en is ongeveer 2 uur varen met een normale duikboot of 40 minuten per speedboot.

Vanaf de oppervlakte lijkt Sail Rock of in het Thais “Hin Bai” slechts een kale rots waar wat vogels omheen vliegen maar wanneer je eenmaal afdaalt zal je je ogen uitkijken en begrijpen waarom deze duikstek een duikstek van wereldklasse is.

De rots zelf steekt ongeveer 15 meter boven het wateroppervlak uit en loopt onderwater door tot een diepte van ongeveer 35 meter.

Wereldberoemd op Sail Rock is de “Chimney”oftewel de “Schoorsteen”, een verticale grot waar je in kan zwemmen rond een diepte van 17 meter en langzaam door kan opstijgen om er vervolgens rond 6 meter weer uit te zwemmen. Onderweg zie je slakjes, garnaaltjes, murene’s en de prachtige zonnestralen die door de openingen in de rotswand komen.

Behalve de schoorsteen staat deze duikstek bekend om zijn grote scholen horsmakrelen (jacks of trevally), diverse soorten baracuda’s, Reuze murene’s en als je geluk hebt de grote vriendelijke reuzen: walvishaaien.

Chumpon Pinnacle

 Koh Tao biedt ook voor ervaren duikers een ruime keuze aan mooie duikstekken en Chumpon Pinnacle is volgens ons toch wel de allermooiste duikstek.

Deze duikstek ligt ongeveer 11 kilometer noord west van Koh Tao en bestaat uit een grote rotsformatie met verschillende kleinere rotspunten eromheen. De top van de berg is ongeveer 16 meter diep en bijna volledig begroeid met anemonen waarin de roze anemoonvis leeft. Verder is de rots begroeid met verschillende soorten harde, zachte koralen en waaierkoralen. De punt loopt verder af tot 30 meter en verder de diepte in en deze duikstek is daarom zeer geschikt voor diepe duiken en Nitrox cursussen.

Het zicht op deze duikstek kan wel oplopen tot 30 meter en verder, dit vanwege de ligging die ongeveer op 40 minuten varen van het eiland is. Een van de redenen dat we dit de mooiste duikstekken vinden is omdat deze het domein is van stier haaien die er veelvuldig sierlijk rondzwemmen.

stierhaai of bull shark bij Chumpon Pinnacle Koh Tao, ThailandHoewel iedereen jaren lang dacht dat het grijze rifhaaien waren is onlangs gebleken dat het stier haaien zijn. Prachtige dieren om te zien en hoewel wij niet op hun menukaart voorkomen, is respect voor deze dieren op zijn plaats maar dit krijg je vanzelf als je ze voorbij ziet zwemmen met hun perfect gestroomlijnde lijf.

 

 

Ook is er altijd een kans dat een Walvishaai zijn neus laat zien! Deze grote vriendelijk reuzen komen meerdere malen per jaar langs om zich genoeg te doen aan het planktonrijke water. Walvishaaien kunnen maximaal 15 meter lang worden en omdat ze plankton eters zijn worden ze ook wel grote vriendelijk reuzen genoemd.

In dit filmpje van onze vriend Andy zie je deze Gentle Giant rond Chumpon Pinnacle zwemmen.

 

 

Als je geen haaien of walvishaai ziet treur dan niet want deze duikstek bruist van het leven. Zo zwemmen er grote scholen barracuda’s rond. Maar ook tonijnen, makrelen, fusiliers en andere grote oceaan vissen. Tijdens je afdaling word je in de gaten gehouden door een grote school vleermuisvissen die in een grote school boven de rotspunt zweven. Tussen de rotsen en het koraal zelf kan je Murene’s , trekkervissen, Schorpioenvissen, egelvissen en soms zelfs een octopus tegen komen.

Ook zie je vaak grote tandbaarzen die tussen de kieren in de rotsen beschutting zoeken. Verder is de bovenkant van de rots geheel bedekt met een tapijt van anemonen waarin de roze anemoonvis samen met zijn gezinnetje woont.

Chumpon Pinnacle is onze favoriete duikstek en die van vele duikers met ons. Het bruist hier van het onderwaterleven waardoor je je ogen uitkijkt en geen duik is hetzelfde.

South West Pinnacle

Deze duikstek ligt op ongeveer 40 minuten varen van Koh Tao en ook hier bestaat het onderwaterlandschap uit grote granieten rotsformaties variërend van 30 meter diepte tot ongeveer 6 meter diepte.

DSC02902Tussen de koralen en anemonen zal je alle kleurrijke tropische vissen vinden die je elders rond Koh Tao vind zoals annemoonvissen, koraalvlinders, engelvissen, egelvissen,morene’s, schorpioenvissen  roggen en vele anderen.

Ook zijn hier vaak grote scholen baracuda’s, vleermuisvissen en horsmakrelen te vinden en als je geluk hebt is dit een van de duikstekken waar je een walvishaai tegen het lijf kan lopen.

 

Hier zei je een walvishaai rond South West Pinnacles zwemmen. Dit vergeet je nooit meer!

 

Shark Island

De naam doet vermoeden dat er haaien rondzwemmen en hoewel er af en toe wel walvishaaien of zwart punt rif haaien gespot worden zie je hier weinig haaien. Dit kleine eilandje ligt ten zuidoosten van Koh Tao en heeft vanaf een bepaalde kant de vorm van een haaienvin vandaar de naam.

Deze duikstek is zeer groot en het is dan ook haast onmogelijk om het eiland rond te zwemmen in een duik.

Maximum diepte is ongeveer 25 meter en de duikstek is begroeid met prachtige harde en veel paarse en roze zachte koraalsoorten.

Bekijk dit filmpje van onze vriend Andy en je begrijpt direct waar we het over hebben.

Soms staat er een matige tot sterke stroming dus het is een duik die soms wat dynamisch kan zijn.

We beginnen de duik meestal diep en zwemmen dan half rond het eiland. Je zou nog veel verder kunnen zwemmen want de rotsen gaan onder water haast eindeloos door en je kan hier ook mooie stromingsduiken kunnen maken.

Op de helft van de duiktijd keren we om en zwemmen we ondieper terug over de koraaltuin om weer bij de boot terug te keren.

zachte koralen op Shark Island, Koh Tao, ThailandHet koraal en de rotsformaties op deze duikstek zijn fascinerend en buiten de gewoonlijke bewoners van de wateren rond Koh Tao zoals Murene’s,baracuda’s, , schorpioenvissen, trekkervissen, blauw gestippelde pijlstaartroggen en porcupine fish kan je hier vaak ook bijzondere vondsten doen zoals vleermuisvissen, eenhoornvissen, diklipvissen en soms een koffervis!

 

 

Duiken op Shark Island is altijd een avontuur en mocht je deze kans zien hier te kunnen duiken dan zou ik deze met beide handen aanpakken!

Green Rock

Deze duikstek is gelegen aan de noordkant van het kleine eilandje Koh Nang Yuan aan de noordkant van Koh Tao.

Ook deze duikstek bestaat uit een grote granieten rots waarvan de top ongeveer 3 meter onder de oppervlakte ligt. Maximum diepte hier is ongeveer 20 meter en het gave aan deze duikstek is de vele grot achtige doorgangen waar je doorheen kan zwemmen. Uiteraard is ook deze rots mooi begroeid met koraal en zijn er vele vissoorten te vinden zoals roggen, murene’s, schropioenvissen, egelvissen, keizersvissen, trekkers vissen, anemoon vissen, koraalvlinders etc.

Houd in de grotjes en doorgangen je ogen open want hier kun je als je oplet zeenaalden tegen komen en ook zie je op deze stek soms een stel eenhoornvissen voorbij komen

trekkersvis, Green Rock, Koh Tao, ThailandVoor een vis moet je hier wel op je hoede zijn en dat zijn de vele trekkervissen die hier rondzwemmen. Niet alleen de Titan Triggerfish maar ook de Yellow Margin Triggerfish heeft hier zijn triggerpits waarin ze nestelen in de maanden april en mei. Mensen die niet op hun hoede zijn kunnen nog wel eens verrasd worden door een groep trekkervissen die je de schrik aanjagen met hun pittige karakter en uiteraard hun grote tanden die maar al te graag in je vinnen bijten!

 

Evengoed blijft dit een topper onder de duikstekken waar we vaak op de terugweg van Chumpon Pinnacle de tweede duik maken.

White Rock

Dit is een van de populairste duikstekken van het eiland en als je op Koh Tao je duikbrevet haalt zal je haast zeker een van je duiken hier doen. Dit omdat de omstandigheden en dieptes perfect zijn voor de open water trainingsduiken maar zeker ook omdat het gewoon een supermooie duikstek is.

Een grote verzameling rotspunten in het noorden geven een mooi landschap terwijl het zuidelijke deel een prachtige koraaltuin heeft waar soms een schildpad te vinden is.

De dieptes varieren van zo’n 20 meter op zijn dieptse punt tot 4 meter waar White Rock, de grootste rotspunt naar boven komt.

koraalvlinder. White Rock, Koh Tao, ThailandOp deze duikstek zie je vaak Trekkervissen, Murene’s, roggen en egelvissen maar als je geluk hebt kan je ook wel eens een vijlvis tegen komen en soms een zeeslang of een schildpad. Ook kan je tijdens je veiligheidsstop op 5 meter rond White Rock zelf zwemmen waar je vaak nog een schorpioenvis kunt spotten die zich stilhoud op de rots alsof hij zelf een stuk steen is.

 

 

Doordat deze duikstek aardig groot is valt er altijd wel wat nieuws te zien en gaat het nooit vervelen en beginner en ervaren duiker kunnen hier naar hartelust duiken.

leuk weetje:Wist je dat de duikstekken Green Rock, White Rock en Red Rock (Shark Island) benoemd zijn door een van de eerste duikpioneers op koh tao? Dit was een Italiaan en hij heeft deze duikstekken ieder benoemd naar een kleur die in de italiaanse vlag voorkomt

Hin Wong Pinnacles

Hin Wong Pinnacles is gelegen bij Hin Wong Bay, een van de mooiste en rustigste baaien van het eiland gelegen aan de oostkant van Koh Tao.

Dit is een prachtige duikstek me

t vele hoge rotsformaties varierend in diepte van de top van de rotsen 8 meter tot maximaal 30 meter. Typerend voor deze duikstek zijn de prachtige zachte koralen die paars en roze zijn en ook de zweepkoralen en waaierkoralen zijn prachtig.

De gehele rotsformatie die eruit ziet alsof een grote reus met rotsblokken is gaan strooien is erg imposant. Uiteraard is ook hier het prachtige assortiment gekleurde koraalvissen te vinden zoals keizervis, koraalvlinders, schorpioenvissen en meer.

Schildpad op White Rock, Koh Tao, Thailand

Er zijn veel inkepingen waar grote tandbaarzen te vinden zijn. Ook kan je hier vaak mooie naaktslakken tegenkomen in allerlei mooie kleuren en je loopt hier vaak een schildpad tegen het lijf.

Ook is dit de enige duikstek waar je shrimpfish kan tegenkomen die in een school verticaal over het koraal en de rotsen deinen maar dan moet je wel heel goed kijken want zodra je aankomt drijven ze gauw verticaal weg.

Deze duikstek kan nog wel eens wat stroming hebben, dus een beetje ervaring is op zo’n dag gewenst. (normaal gesproken kan je hier vanaf open water niveau duiken).

Hin Ngam

Denk je alles op Koh Tao al gezien te hebben? Kom dan maar eens mee naar deze duikstek!

Dit is er eentje voor de ‘macro’ liefhebber, en dan bedoelen we niet de winkelketen.

De maximum diepte is hier 15 meter dus geschikt voor de beginnende open water duiker maar zeker ook voor de meer ervaren duiker.

Alhoewel je op deze duikstek ook een duik rond de baai zelf kan maken nemen wij je mee naar 3 zeer kleine rotpuntjes. Op zich niets bijzonder en zelfs een beetje saai maar als je hier goed de tijd neemt en je ogen open houd (of de juiste gids meeneemt) vind je hier vreemde schepsels.

zeeduivel, Hin Ngam, Koh Tao, ThailandJe ziet hier regelmatig regelmatig murene’s, roggen en egel vissen, en andere vissen maar de reden dat we je hier naar toe mee willen nemen is: diverse soorten garnaaltjes, zeekat, steenvis, geelbruine koffervis en ook 2 schattige zeeduiveltjes!

Deze vissoorten zijn een bijzonderheid in Koh Tao en hun woonplaats is een goed bewaard geheim.