Koh Tao

Koh Tao is een prachtig tropisch eiland gelegen in de Golf van Thailand ten noordwesten van Koh Phangan en Koh Samui en is de kleinste van deze drie eilanden. Het landschap is heuvelachtig en het bestaat grotendeels uit jungle, waardoor het prachtig groen is en begroeid met kokospalmen, cashewnoot, mango en andere bomen.

Het eiland is bezaaid met grote granieten rotsblokken en omringd door prachtige stranden en baaien. Hoewel ook op Koh Tao de tijd niet stil staat, heeft het eiland nog steeds een knusse eiland atmosfeer, waar je al gauw verliefd op word. Veel reizigers komen voor een aantal dagen naar het eiland maar blijven enkele weken plakken vanwege de tropische omgeving, de “laidback” atmosfeer en de gezelligheid.

Bekijk dit filmpje van onze vriend Andy en je zal het direct begrijpen 🙂

Toen

Koh Tao werd vroeger gebruikt door vissers die beschutting kwamen zoeken voor stormen op zee. In 1899 op 18 juni kwam de toenmalige koning Chulalongkorn (Rama 5, 1868 – 1910) het eiland bezoeken en zette zijn handtekening op een grote rots op Jor Por Ror Bay in het zuidelijke deel van Sairee Beach, het grootste stuk strand op Koh Tao. Tegenwoordig wordt deze rots nog altijd aanbeden en vinden er regelmatig ceremonies en dergelijke plaats.

01 - Koh Tao - IMG_2674Vanaf ongeveer 1933 werd het eiland vanwege zijn geïsoleerde ligging een plaats waar politieke gevangenen naar toe werden gebracht. Destijds zwommen er zoveel haaien in de wateren rond Koh Tao dat je wel gek moest zijn om de benen te nemen!
Het eiland bleef een gevangenis totdat in 1947 de Thaise minister, met goedkeuring van de koning, alle gevangenen vrij sprak.

Het waren vissers die op het eiland een bestaan gingen opbouwen met hun vrouwen en kinderen en er werden volop kokosplantages gerund, groentes verbouwd en uiteraard gevist. Omdat er veel handel gedreven werd met buureiland Koh Phangan kwamen er steeds meer mensen wonen en zo werd de populatie steeds groter.

Nu

In de jaren tachtig begonnen de eerste backpackers Koh Samui en Koh Phangan te ontdekken en later ook Koh Tao. Steeds meer reizigers waardeerden de schoonheid van het eiland en algauw werd ook de onderwaterwereld rond het eiland ontdekt. Vooral deze prachtige en diverse onderwaterwereld heeft een grote aantrekkingskracht op veel duikfanaten en mensen die het duiken willen leren.

Binnen 10 jaar werd Koh Tao een druk bezocht eiland voor duikers, snorkelers, backpackers, eco toeristen, en ga zo maar door. Winkels werden gebouwd, wegen aangelegd en ook meer accommodatie gebouwd van goedkope bungalows tot dure resorts.

Op dit moment zijn er meer dan 40 duikscholen op het eiland en is Koh Tao een van de bekendste duikbestemmingen in de wereld waar het behalen van je duikbrevet nog altijd zeer goedkoop is vergeleken met andere duikbestemmingen.

Tegenwoordig is er een breed scala aan accommodatie en bezigheden voor jong en oud, sportief en niet sportief, duikers en niet duikers. Er is dus voor iedereen wel iets te doen en als je nergens zin in hebt, dan kan je altijd nog lekker op het strand genieten van de omgeving!

Zit je met vragen over Koh Tao? Schroom niet en mail ons

Schildpadden eiland

Koh Tao betekent in het Thais: Schildpadden eiland en waar deze naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zeggen dat het vanwege de vorm van het eiland is die op een schildpad zou lijken. Anderen zeggen dat het komt doordat hier in het verleden zeer veel schildpadden nestelden op het strand.

01 - Koh Tao - IMG_0920Tegenwoordig zijn er nog steeds schildpadden in en rond de wateren van Koh Tao te vinden, maar helaas niet meer zoveel als er ooit geweest zijn. De duikscholen werken samen met de Thaise marine en  organisaties voor natuurbehoud samen om jaarlijk babyschildpadjes in de vrije natuur uit te zetten, zodat de schildpaddenpopulatie weer op peil gebracht word.

Het meeste leven vind je op Sairee Beach, een mooi lang stuk strand aan de westkant van het eiland. Hier kan je onder het genot van een drankje op een thais kussen zitten en volop genieten van een prachtige zonsondergang. Ook  het nachtleven is hier elke avond bruisend en heb je hier vele soorten accommodatie en  bars & restaurants.

Wil je je tijd op een relaxte plek doorbrengen om lekker in je hangmat een boek te lezen, dan kan je bijvoorbeeld naar Chalok Baan Kao gaan of een van de andere nog rustigere baaien zoals Tanote Bay, Aow Leuk of Hin Wong Bay. De keuze is eindeloos!

Zit je met vragen over Koh Tao? Schroom niet en mail ons

Duiken in Thailand Duiken in Thailand