Vervoer, Visa en andere praktische zaken

Thailand is over het algemeen vrij makkelijk te bereizen maar er zijn nu eenmaal meerdere wegen die naar Koh Tao leiden!
Hieronder vind je de meest recente reisinformatie en tevens kunnen we je door onze samenwerking met 12go nu de optie geven om online je bus, trein en ferry kaartjes te boeken.

Dagelijkse dingen

Het eiland heeft nog altijd de charmes van een klein, knus eiland, maar ook hier staat de tijd niet stil . Zo zijn er dan ook volop supermarkten waar alle thaise en westerse lekkernijen  te krijgen zijn en drogisten voor je verzorging. Uiteraard moet er voor dit alles ook betaald worden en dus vind je op vele plaatsen pinautomaten waar je met je Nederlandse bankpas kan pinnen. Check voor je gaat even wat je opname limiet is en hoeveel dat in thaise bath is, dan weet je wat je daglimiet is. Tevens rekenen de banken hier 150,- baht per transactie aan kosten.

Uiteraard wil je op een gegeven moment je zwembroek wel eens laten wassen. Op elke straathoek zijn er dan ook plaatsen waar je, voor nog geen euro per kilo, je stinkende kloffie kan inleveren en het de volgende dag lekker fris gewassen en opgevouwen weer kan ophalen.

De meeste resorts hebben tegenwoordig gratis of betaalde wifi maar er zijn ook vele restaurants en cafe’s die gratis WiFi aanbieden voor hun klanten. Als je heel goed zoekt vind je met een beetje geluk zelfs nog een internetcafe, waar je kunt mailen en skypen etc.

Flashpackers met laptops en I-pads kunnen dus hun hart op halen (en hun e-mail).

 

Vervoer naar Koh Tao

Je kan Koh Tao op verschillende manieren bereiken. Het hangt er vanaf hoelang je erover wilt doen en hoeveel je ervoor wilt betalen.

Welk transport je ook neemt, wij zorgen ervoor dat je op Koh Tao met een taxi wordt opgehaald en naar je accomodatie wordt gebracht. Laat van te voren wel even weten met welke bootmaatschappij en waarvandaan je precies komt. Er zijn namelijk 3 verschillende pieren op het eiland en het is wel zo leuk als we bij de juiste staan te wachten.

Hieronder staat een overzicht, waarbij we beginnen bij de goedkoopste.

 

Vanuit Bangkok

Bus/ Boot Combo

De meest populaire manier van reizen is met de bus en boot combinatie. Er zijn verschillende operators maar wij hebben de beste ervaring met Lomprayah.

Deze biedt een combinatie ticket aan voor een comfortabele busrit in een touring car met airconditioning naar Chumpon en vandaar de highspeed catamaran  naar Koh Tao. Deze optie is goedkoop en goed te doen.

2 keer per dag vertrekken er bussen vanuit  Khao San Road naar Chumpon.
De vertrektijden zijn om 6 uur in de ochtend , dan kom je rond 3 uur dezelfde dag aan en om 9 uur ’s avonds en dan kom je rond 9 uur de volgende ochtend aan.

Houd er rekening mee dat je indien je met kids reist beter de bus in de ochtend pakt.

Neem liever geen goedkope expresboot zoals de Songserm. Wij horen vaak klachten over het vervoer met deze maatschappij. De boot is vaak overvol en word soms zonder opgaaf van reden gecancelled. Tevens merken sommige mensen alhier dat er spullen ontbreken uit hun bagage die er wellicht tijdens de busrit uitgehaald zijn. Voor een veilige en comfortabele overtocht kan je beter 100,- baht meer betalen. Vraag bij het boeken van een ticket altijd met welke boot je gaat, de reisagenten weten dit.

Zorg er voor dat je je ticket checkt zodat je niet op de Songserm beland. We hebben wel eens mensen gehad die niet alleen te veel betaalde voor hun ticket maar ook nog eens op de langzame boot terrecht kwamen.

De combo tickets voor bus&boot kan je in Bangkok bij een van de vele reisagentjes op straat boeken of ga naar het kantoor van Lomprayah dat gelegen is in Soi Rambutri, welke paralel loopt aan Khao San Road. De prijs voor een enkeltje met Lomprayah kost je zo ongeveer 1150,- baht.

Houd rekening met de drukte tijdens hoog en piekseizoen en tevens thaise feestdagen waarop botten en treinen vaak volgeboekt zijn.

Bespaar jezelf gedoe en boek je bus/boot combo direct hier. Dankzij onze samenwerking met 12go betaal je slechts 1050,- thaise baht en hebt je tickets vast in de pocket.

 

Trein/Boot Combo

Zelf reizen we altijd het liefst met de trein. De nachttrein vanuit Bangkok vertrekt ‘s avonds en komt aan op Chumpon rond 04:00 in de ochtend.  Aangezien je nog wel even moet wachten voor de boot vertrekt, lopen we zelf altijd naar “Fame Tours” vlakbij het station. Hier kun je lekker even zitten, een boekje lezen onder het genot van een vers broodje en een kop echte koffie. Als je veel bagage hebt kan je op het station een brommer taxi of taxi nemen naar Fame.  Tegen woordig hebben ze op het station ook stoeltjes, tafeltjes en een winkeltje om een geinproviseerd ontbijtje te halen.

De bus van Lomprayah komt je na 6 uur ophalen bij het station of bij Fame om je naar de pier te brengen, waar de eerste Lomprayah Catamaran vertrekt om 7:00. Je zal aankomen rond 09:00. De zee is in de meeste gevallen kalm, maar het kan zijn dat het wat woelig is. Neem voor de zekerheid bij Fame een kop gemberthee, een tabletje tegen reisziekte of wat gember of zeeziek tabletjes zodat je verzekerd bent van een fijne overtocht.

Treinkaartjes kan je via onze samenwerking met 12go nu zelfs 60 dagen van te voren al reserveren. Wees gegarandeerd van je kaartje en boek ze hier. In Bangkok haal je de kaartjes op met je voucher. Simpel!

Let er bij het boeken van treinkaartjes op dat je dit zo vroeg mogelijk doet. Door feestdagen etc kan het soms snel uitverkocht zijn. In de trein zijn meerdere klassen, maar zelf nemen we altijd een 2e klas met airco. Je kan kiezen uit een upper of lower bed.

Ons advies is om altijd de onderste te nemen. Zo hoef je geen trappetje op en af te klimmen en lig je niet vlak met je hoofd naast de TL verlichting en de airco. Tevens zijn de onderste bedjes breder dan de bovenste en heb je dus meer ruimte. Ze kosten ongeveer 150,- baht meer dan de  bovenste. Mocht je toch in het bovenste bedje liggen, stop dan een prop in de airco, zodat je niet met een snotneus wakker word. Als je even aan de wagonchef laat weten dat je er in Chumpon uit moet, dan zal deze je op tijd wakker maken.

Voer hier een nieuwe zoek opdracht uit voor je aansluitende bootticket:

Vliegtuig

Tegenwoordig zijn er meerdere maatschappijen die deze kant opvliegen. Deze optie is sneller, comfortabeler, maar uiteraard ook wat duurder.
Op Koh Tao zelf hebben we geen vliegveld, maar je kunt naar Koh Samui, Chumpon of Suratthani vliegen en vandaar uit de boot pakken.

Bangkok Air vliegt van Bangkok Suvarnabhumi Airport naar Koh Samui. Dit is de duurste (vanaf 3.500,- baht), maar je kunt wel 20kg bagage meenemen. Elke extra kilo kost 70,- baht extra. Daarnaast moet je nog wel apart een bootticket kopen. Er is gratis transport naar de pier van de Lomprayah boot of de Seatran boot. Beide boten zijn comfortabel en betrouwbaar. De Seatran is ligt wat stabieler in het water als de zee ruig is.
Een tipje: de eerste en laatste vlucht van de dag zijn meestal goedkoper!

Lomprayah in samenwerking met Solar Air biedt een combinatie ticket aan van de vlucht EN de boot. SolarAir vliegt van Bangkok Don Muang airport naar Chumpon en de prijzen gaan vanaf 2.700,- baht, dit is inclusief een bootticket. Let er bij deze maatschappij wel even op dat je maar 5 kg mag meenemen, elke kilo daarboven kost 70,- baht extra.

Nok Air biedt ook een combinatie ticket aan met de de Lomprayah boot. Je mag 15kg bagage meenemen.  Als je meer voor je ticket betaald, mag je in plaats van 15 kg, 20 kg meenemen. Je kunt online max 5 kg extra kopen voor maar 107,- baht. Nokair vliegt van Bangkok Suvarnabhumi naar Surat Thani en vandaar pak je de boot via koh Samui en Koh Phangan naar Koh Tao.
Prijzen gaan vanaf ongeveer 1800,- baht.

 

Vanuit Phuket of Surat Thani

Vanuit Surat Thani kan je ook de nachtboot nemen die om 11 uur in de avond vertrekt en rond 6 uur de volgende ochtend aankomt op het eiland. Een primitieve manier van reizen, maar wel goedkoop, zo’n 550,- baht. Je kunt je bootticket samen met je busticket kopen en anders op de pier in Surat Thani.
Als je deze op de pier koopt, let er dan wel even op dat de bus je vlakbij de pier afzet. Tegenwoordig stopt de bus bij een boekingskantoor, niet te ver bij de pier vandaan. Hier vragen ze 100,- baht meer voor een ticket.  Bij de pier heb je allemaal eettentjes, waar je nog even lekker kunt genieten van een goedkope Thaise hap en een fruit juice.

Je kunt ook de Lomprayah pakken en via Koh Samui en Koh Phangan naar Koh Tao komen.

 

Van Koh Samui naar Koh Tao

Vanuit Koh Samui gaat er meerdere malen per dag een ferry via Koh Phangan naar Koh Tao.
Je kunt of met de Lomprayah highspeed catamaran of met de Seatran komen en de overtocht duurt ongeveer 2 uurtjes. Tickets kun je bij elke reisagent op Samui kopen en kosten ongeveer 700,- baht.

Boek je boot ticket hier online:

 

Van Koh Phangan naar Koh Tao

Dezelfde 2 bootmaatschappijen die van Koh Samui vertrekken, komen langs Koh Phangan. Hiervandaan is het nog maar 1,5 uur naar Koh Tao en de prijs is tussen de 500,- en 600,- baht.

Boek je boot ticket hier online:

 

Vervoer op Koh Tao

Vervoer op het eiland bestaat uit Pick-Ups die als taxi dienen en vooral brommertjes die je overal kan huren.

Pas bij het huren van een brommer wel op, want dit eiland is niet de geschikte plek om te gaan experimenteren als je nog nooit op een brommer gezeten hebt. De onverharde wegen met zand en stenen en de steile hellingen en scherpe bochten kunnen zelfs voor de ervaren bestuurder een uitdaging zijn. Maar als je langzaam rijd en voorzichtig doet is het geen probleem. En waarom haasten? Je bent tenslotte op een tropisch eiland!

Verder kan je mountainbikes huren, maar ook ATV’s of Quads, (vierwielaangedreven monsters, waar je makkelijk met 2 volwassenen en een kind op kan). Je valt in ieder geval niet om, maar denk er wel om dat je niet te hard rijd.

Ook kan je watertaxi’s nemen, die je voor een paar euro naar elke gewenste plek brengen of je huurt ze voor een dagje en verkent de prachtige baaien rond het eiland met je vrienden of gezin.

 

Visa zaken

Voor een recente update mbt tourist visa’s etc.

De visumregels in Thailand zijn haast net zo wisselvallig als het weer in Nederland. De informatie hieronder is bedoeld om je een beetje wegwijs te maken, maar regels veranderen nu eenmaal dus controleer bij de Thaise consulaat hoe of wat voor je vertrekt.

Als je Thailand binnenreist met een Nederlands paspoort dan krijg je op het vliegveld een stempel welke je toestaat zonder visa 30 dagen in Thailand te verblijven. Deze kun je eventueel verlengen met 15 dagen, door een visarun naar Burma te maken. Binnen een dag ga je dan op en neer.

Mocht je voor een langere tijd in Thailand willen blijven, dan is het raadzaam een toeristenvisum aan te vragen bij de Thaise ambassade in Den Haag, het Thaise consulaat in Amsterdam of bij elke andere Thaise ambassade ter wereld.  Deze kan voor 60 dagen afgegeven worden en tevens kan je dit visum verlengen met 30 dagen.

Let er even op dat je als je Thailand over land binnenkomt vanuit bijvoorbeeld Maleisie, Cambodja, Laos of Vietnam , maximaal 14 dagen in Thailand mag verblijven. Vooral voor backpackers is het dus erg belangrijk om een toeristenvisum te halen buiten Thailand.

Mocht je naar Koh Tao komen om bijvoorbeeld je Divemaster of Instructeursopleiding te doen dan kan je het beste vooraf in Nederland een multiple entry visa halen waarmee je langere tijd in Thailand kan blijven.

Thaise ambassade Den Haag:
Openingstijden:  maandag t/m vrijdag  van 9:30 – 12:00 uur

Adres: Laan Copes van Cattenburch 123, 2585 EZ, Den Haag
Tel: 070 345 97 03 of  070 – 345 20 8 of 070 –  345 06 32

Thaise consulaat Amsterdam:
Openingstijden:  maandag t/m vrijdag 10:00 – 13:00 uur voor visum aanvragen. De paspoorten kunnen 2 tot 3 werkdagen later opgehaald worden tussen 14:00 – 15:00 uur.

Adres: Herengracht 444 (BG), 1017 BZ Amsterdam
Tel: 020 – 465 12 32

Visa informatie en openingstijden veranderen wel eens. Zoek altijd eerst recente informatie van de desbetreffende instantie voordat je op de bonnefooi op reis gaat!